VISSZA A HÍREKHEZ

A Föld Napja

Már több mint 40 éve minden évben önkormányzatok, vállalatok és civil szervezetek megemlékeznek a Föld Világnapjára, melynek elsődlegesen az a célja, hogy felhívják a  figyelmet a környezetvédelemre, és megismertesse a környezettudatos viselkedést az emberekkel.

1970. április 22-én Dennis Hayes kezdeményezése alapján volt az első Föld Napja az Egyesült Államokban, mely napjainkra már történelmi jellegű eseménnyé nőtte ki magát, nem csak Amerikában, hanem az egész világon. Hatására az USA-ban szigorú szabályozásokat vezettek be, hogy védjék a levegő és a vizek tisztaságát, számos környezetvédő szervezet alakult, és rengeteg ember változtatott életmódján, és tért át egy környezettudatos életvitelre. Manapság világszerte rengeteg programot és ünnepséget szerveznek több mint 125  országban, ahol próbálják az embereket rávezetni arra, hogy miért fontos, hogy ne dobálják el a szemetet, és hogy miért kell környezetbarát vegyszereket használni a háztartásokban, vagy akár a mezőgazdaságban.

A Föld Napját nem csak a nagyvárosokban jelen lévő környezetvédő szervezetek és aktivisták ünneplik, hanem számos kisváros és falu is programot szervez mind a felnőttek, mind a gyerekek számára.

A városunkban működő Faluvédő Egylet 2008 év végén hasonló elvek mentén hozta létre környezetvédelemmel foglalkozó szervezetét, a hulladék-kommandót. E zöld szervezetnek nem csak az a fontos, hogy a várost mentesítse az illegális hulladékoktól, hanem az is, hogy minél szélesebb körben szóljon a városlakókhoz, hogy változtasson az emberek szemléletén. Ennek kapcsán készült el a tavaly közzétett kiadványuk is. A gyermekekre gondolván tavaly meghirdette az „Óvd a Földet!” című környezetvédelmi meseíró pályázatát, melyre 45 db mese érkezett az ország különböző városaiból, de még határon túlról is. Mivel gyerekeknek szól a mesekönyv, a zsűri úgy ítélte meg, hogy 41 db kerül be a könyvbe. A mesékhez százhalombattai gyermekek készítették az illusztrációt. Mindkét szervezet ezzel a mesekönyvvel kíván méltó módon hangot adni az emberi élettér tisztaságának fontosságára, az embert körül vevő növények és élőlények megóvásának érdekében.

A mesekönyv megjelenését támogatták: a GDF SUEZ Dunamenti Erőmű Zrt., az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft., Hotel Várkapitány – Sümeg, Batta Business Class, 1x1 Nyomda, a Font-Press Kft., Hamvas Béla Könyvtár, és számos önkéntes.

Külön köszönet Szula Zsuzsanna pedagógusnak, aki az illusztrációk készítésénél segített, továbbá Tápai Istvánnak, aki önzetlenül segítette a könyv megjelenését.

A könyvbemutatót 2011. április 22-én 17-kor tartjuk a Hamvas Béla Könyvtár Gyermekkönyvtárában.

A bemutatón egy-egy mese kerül felolvasásra, továbbá zenei produkcióval is színesítjük a Föld Világnapi megemlékező műsorral egybe kötött könyvbemutatót, ahol a szerzőket is díjazzuk.

Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel!

Jankovits Márta
Faluvédő Egylet elnöke

VISSZA A HÍREKHEZ