VISSZA A HÍREKHEZ

„Kerekasztal” beszélgetés a hajléktalan probléma megoldására

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete és a Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat szervezésében „kerek asztal” megbeszélést tartottak október 3-án a városban élő hajléktalanok és főként a garázsokban élők sorsáról. A megbeszélésen városunk mindkét alpolgármestere, a műszaki- és hatósági iroda vezetői, a közterület-felügyelet vezetője, a városi családsegítő munkatársai az érdi tűzoltóság főhadnagya, az erőmű biztonsági szolgálatát ellátó cég őrségparancsnoka, és a városi rendőrség két körzeti megbízottja is részt vett. A civilek közül nem csak az egyik szervező fél vett részt, hanem az Önkéntes Batta képviselője is. A meghívottak között az Erkel Ferenc körúti garázs közös képviselője is jelen volt, aki a legjobban ismeri a garázsokban élők életvitelét, és az életvitelükkel járó veszélyeket. A megbeszélés célja az volt, hogy a garázsban élőket kimozdítsák a jelenlegi helyzetükből és a vöröskereszt hajléktalanokat ellátó intézményébe integrálják. A hulladék-kommandó működése óta ismeri a garázsban élők helyzetét, s járőrözéseik során megtudták, melyik garázsban laknak, és azt is, hogy ki, milyen körülmények között él, élnek. Ezt többször jelezték az önkormányzatnak, így kerülhet sor a közel jövőben az összhatósági ellenőrzésekre. A civil szervezet észrevétele, és felkérése alapján, az önkormányzat intézkedett a helyzet felmérésére a közterület felügyeleten keresztül.

Dr. Zelen Béla a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezet elnökének megnyitóját követően, Kuti Zsolt a vöröskereszt pest megyei vezetőjének és Kriszticsné Tápai Mónikának hallgathatták meg, más és más aspektusból megközelítve a probléma alaptényét. A hulladék-kommandó a probléma ismertetéséhez a civil szervezet által készített fotóit is megmutatta, amelyen egyértelműen látszódott az utcán élők életvitelével járó magatartás, azon belül is a köztéri szemetelés.  Ehhez kapcsolódóan szorgalmazza a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre vonatkozóan egy önkormányzati rendelet meghozatalát, melyben szankcionálnák a szelektív hulladékok jogszerűtlen eltulajdonítását. A hulladék értékesítésében rejlő üzleti lehetőségeket felismerve egyének indulnak el a városban, hogy „lefölözzék” a gyűjtőket, ezzel nemcsak a közszolgáltató bevételét csökkentik, de számos edény megrongálásával is kárt okoznak.

A megbeszélés végére az önkormányzatot képviselők elmondták, hogy felül kell vizsgálni a tulajdonviszonyokat, meg kell szüntetni a garázsok „rendeltetésszerűtlen” használatát, és felül kell vizsgálni a tüzelőberendezéseket, ami nem veszélytelen mások tulajdonára nézve. Arról nem beszélve, hogy a garázsokban élők a gyűjtögető életmódjuk miatt és a szociális igényeik kielégítésére a közterületet piszkítják, ezzel nem csak rontva a városképet, de az, közegészségügyileg is kifogásolható. A civil szervezet nyitott a fedélnélküliek társadalmi előítéletének megváltoztatásában, így került sor 12 fő, - részben utcán élők - hulladékgyűjtési munkáinak bevonására október 1-jén a „Tiszta Százhalombattáért!” rendezvény gyűjtési akcióján, ahol 34 db 80 literes zsáknyi szemetet szedtek össze a garázssor mögött, amit ebben az évben önkéntesek már megtisztítottak 150 m3 hulladéktól.

A hulladék-kommandó igyekszik a hajléktalanokat bevonni minden önkéntes munkába, hogy a társadalom peremszélére kiszorultak esélyt kapjanak a társadalom különböző rétegeibe való beilleszkedésébe, ebben partnere az október 7-én egy évét ünneplő Önkéntes Batta szervezetet is, melynek ünnepi sétájában is részt vettek a vöröskereszt gondozásában lévő ellátottak.
Képek az eseménnyel kapcsolatban...

 Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat

VISSZA A HÍREKHEZ