VISSZA A HÍREKHEZ

Újabb közös akció a 6-os főút mentén

Az ősz beálltával, a határidőre elkészülő házak után a maradék hulladékok egy része sajnos a  természetbe, vagy a könnyen megközelíthető, de eldugottabb helyekre kerülnek ki. A sittes zsáktól, a nagyobb kupac törmelékig mindegyik megtalálható a város peremrészein, ezzel spórolva adott esetben a munka bevállalt költségét. Egy-egy ilyen lerakás azonban komoly veszélyt tartogat, főként akkor, ha veszélyes hulladék is közé keveredik. Az építkezésekből, felújításokból származó hulladékok mellett a veszélyes hulladékként minősített szigetelőanyagok, azbeszt tartalmú palák is megtalálhatók, amellyel a megfontolatlan lerakók súlyos károkat okoznak a természetben.

Ezen lerakások megfékezésének céljából – idén már a hatodik alkalommal – közös akcióban vett részt a hulladék-kommandó október 28-án délután. Az akciót ismételten Bali Imre rendőr törzszászlós vezette, aki a civil szerveződés tagja is egyben.

Mivel a civil szervezet önkéntesekből álló szerveződés, és önálló intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek, ezért mindig minden esetben előre megtervezett és leegyeztetett terv alapján próbálják leplezni, tetten érni az elkövetőket.

Az akció során főként a közúti szállítás szabályait ellenőrizték, illetve a raktereket és a szállított rakomány útját figyelték.

A civil szervezet vezetősége a szemléletformáló tevékenysége mellett, a másik legfontosabbnak tartja a megelőző tevékenységet, ezért is tartják szükségesnek a 6-os főút sűrű ellenőrzését.

A megelőző tevékenységeikhez tartozik a rejtett figyelés, amelyet többször tartanak egy évben kisebb sikerekkel, de éberségüknek köszönhetően, már több elkövetőt lebuktattak. Az akció napján a város 2 pontján, 37 tehergépjármű került ellenőrzés alá.

A szolgálat lelkes csapata elszántan folytatja harcát, az illegális hulladékot elhelyezőkkel szemben, a hideg idő sem rettenti el őket, ezért az év hátralévő időszakára további hasonló akciót tervez.

A civil szervezet vezetősége kéri a város lakosságát, hogy éljenek az önkormányzat által biztosított veszélyes hulladékok leadásának lehetőségével, mert a háztartásokban keletkező ilyen hulladékok is komoly veszélyt jelentenek a környezetbe való kijutásukkal.

Lakossági veszélyes hulladék leadható: november 5-én (szombaton) 10-18 óráig a város két pontján. (Dunafüredi út és a Damjanich utca kereszteződésében, továbbá a régi betontelep helyén az Urbáriumban.)

Óvja környezetét!

 Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat

VISSZA A HÍREKHEZ