Zöldek is felügyeltek 

Mára megszokottá vált, hogy a lomtalanítási időszakban a hulladék-kommandósok is megerősített szolgálatot látnak el. Tagjaik párban, vagy akár csoportosan járőröztek gyalog, kerékpárral és lóháton. Fontos számukra a folyamatos jelenlét, hisz mindannyian szeretik, óvják a várost, amelyben élnek.
      

"Mivel nem rendelkezünk hatósági jogokkal, nem igazoltathatjuk a rendetlenséget csináló lomizókat, de sokszor elég a szelíd szó is. 
A járőrözések során sokat beszélgettünk az ideérkezőkkel, így tapasztalatból tudjuk, hogy 3 fő csoportja van a gyűjtögetőknek: a mélyszegénységben élők, a fát gyűjtik tüzeléshez, és vannak, akik fémet, és vannak, akik a gyerekeknek gyűjtenek használati cikkeket.  Megdöbbentő volt számunkra, hogy a lomok 60 %-a – kartondoboz, kötegelt újságpapír és egyéb- papírhulladék volt, amit egy jól tájékozódó városlakó, a szelektív-hulladékgyűjtő szigetre visz. Még döbbentő volt, hogy rengeteg veszélyes hulladékot is kiraktak a közterekre, ami jól kivehető a fotóinkból. Festékek, vegyszerek, de a romlott befőtteket is a járdákra helyezték. Ez azt jelenti, hogy a lakosság folyamatos tájékoztatására szükség van. Ami lehet a civil, a kommunális szolgáltató, vagy önkormányzati szintjén"  – tájékoztatott Tápai Mónika a szolgálat vezetője.

   

A nemrég lezajlott lomtalanítás alatt csak néhány hangoskodó akadt nagy gépkocsikkal, akikhez kiszállt a rendőrség. Ebben az időszakban a közterület-felügyelet, a polgárőrség és a rendőrség is megerősített szolgálatot lát el, időnként együttesen lépnek fel a különböző szervezetek. A kommandó tagjai meglepve tapasztalták, hogy éjjel a városlakók is szívesen lejárnak "lomizni", ami persze az önkormányzati rendelet értelmében rájuk vonatkozóan is TILOS!

A civil szervezet önkénteseinek a segítségével is rendezettebben és tisztábban zajlott az őszi lomtalanítás, bár az idei évben szembetűnően kevesebb lomot raktak ki.

A civilek november 5-től, folyamatosan rótták az utcákat a lomtalanítás befejező szakaszáig. A járőrözésben 16 fő önkéntes vett részt, akiknek ezúton is köszönjük az önzetlen munkájukat.    

 Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat vezetősége