Megoldások hulladékra
A komposztálás módjáról, előnyeiről, lehetőségeiről tartott előadást Balajti József, az önkormányzati tulajdonú Nagykunsági Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója a Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat és a Polyduct Műanyagipari Zrt. szervezésében, április 6-án Százhalombattán.
A Hulladékkommandó az önkormányzat támogatásával száz komposztáló edényt vásárolt és osztott szét lakossági használatra. A közel háromszáz igény kielégítésére keresik a lehetőséget. A Szákom Kft. komposztáló telepének 2008-as átadása után három év alatt 5342,1 tonna zöldhulladékkal kevesebb került a kommunális lerakóba Százhalombattán – tudtuk meg Kriszticsné Tápai Mónikától, a Hulladékkommandó vezetőjétől.

Balajti József, az önkormányzati tulajdonú Nagykunsági Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója a majd negyvenezer lakosú Karcag hulladékkezelési programjáról tartott előadást. Ott a 2007-es 23 ezer tonna lakossági hulladék 2011-re 10 ezer tonnára csökkent. A zöldjárat a többségében családi házakból álló város kerti hulladékát szállítja a lerakókba. Ha viszont mindenki a saját háztartásában komposztálja a szerves hulladékot, nem kell szállítani, nincs benzinköltség, munkadíj, mentesül a hulladéklerakó telep, ráadásul jó minőségű földanyaghoz jut a háztartás. Karcagon közel hatszáz 400 literes komposztálóedényt osztottak szét a lakosság számára, emellett továbbiakat helyeztek ki az intézményekben. Az önkormányzati cég az eszköz és a tájékoztatás biztosítása mellett aprítógépet kölcsönöz, hogy minél kevesebb zöldhulladékot kelljen elszállítani. Ez azért is fontos, mert a 2012. évi hulladéktörvény új járulékot, úgynevezett lerakási díjat vezet be, amelynek tervezett mértéke tonnánként hatezer, 2013-tól tizenkettő ezer forint lesz.

A komposztálás gyakorlatilag minden családi házban megoldható. Az edényt lehetőleg északi fekvésű helyen, közvetlenül a földön alakítsuk ki fából, drótból, kosárból, téglából vagy vásárolhatjuk készen is. Ebbe töltjük a háztartási és kerti szerves hulladékot, amit időnként megforgatunk, ha szükséges locsolunk, hogy a bomlás folyamata gyors és garantált legyen. A komposztba beletehetjük a zöldség-, gyümölcsmaradékot, kávét, tea filtert, levágott füvet, falevelet, nem komposztálhatóak azonban a zsíros, olajos ételek, a veszélyes hulladékok, a mesterséges alapanyagot tartalmazó termékek. Minél vegyesebb a komposzt, annál jobb lesz a minősége, de a forgatásra és a megfelelő nedvességtartalomra figyelni kell, a rágcsálók távoltartása miatt is. Kis mennyiségben a fahamu, állati ürülék, lehullott gyümölcs, sőt egy év tárolás után a diófa levele is komposztálható. Beteg növényt, vagy bármilyen más fertőzött anyagot, felmagozott gyomnövényt azonban nem szabad beletenni.


A fórum közönségének az aprítógép működését is bemutatták a szervezők. Karcagon három ilyen áll a lakosság rendelkezésére. Több kép...
 
Forrás: Hírtükör Online