Októberben történt...

A Faluvédő Egylet - Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat a hónap elején megkezdődő s közel négy hétig tartó őszi lomtalanítást 10 fővel 73 órában felügyelte, továbbá kétszer nyújtottak segítséget a járőröző rendőrnek. A járőrözéseiket saját gépjárműveikkel, kerékpárokkal és gyalogosan tették meg. Tevékenységük során elsősorban felvilágosító munkát végeztek.

A veszélyes hulladékgyűjtés fix pontjain az odaérkező városlakóknak nyújtottak segítséget a hulladékok helyes elhelyezéséről.

Többször történt járőrözés a város egész területén, amelynek eredményeként csak októberre levetítve 5 esetben kezdeményeztünk eljárást a hulladék elhagyókkal szemben.

Még ebben a hónapban megszerveztük a százhalombattai szeméttelep és hulladékudvar és a devecseri szakmai látogatásunkat.

A lomtalanítással kapcsolatban az egyik önkéntesünk figyelemre méltó és tanulságos beszámolóját olvashatják:

„Általános dolog, hogy a lakók nem tudják, igazán mi számít lomnak. Ismertetőkre, tájékoztatásokra van szükség. Ennek hiánya miatt, vagy egyszerűen nemtörődömségből, közvetlen környezetünkre, egészségünkre ártalmas dolgoktól (IS) megszabadulnak ilyenkor a városlakók. Járőrözésünk alatt láttunk fénycsöveket, festéket tartalmazó dobozokat, hajtógázos flakonokat, elemeket, amelyeket a város által finanszírozott veszélyes hulladékgyűjtésnél leadhattak volna.

Sajnálatos, hogy immáron 8 éve vannak kihelyezve szelektív gyűjtő szigetek a város több pontján, még mindig a lomok kb. 40%-a olyan évközben felgyűlt szelektálható hulladékok tömege, mint a papír (újságok, kartonok, helyenként szépen összekötözve). Befőttes üvegek sokaságával is találkoztunk, hol üresen, hol tele el nem fogyasztott a fene tudja mivel?! Azok a ruhák, amelyeket sok helyen már szanaszét találtunk, elképzelhető, hogy valakinek jó szolgálatot tett volna a télen, ha bekerülnek az erre rendszeresített gyűjtőkbe. Lehet, hogy arról sem hallottak még sokan, hogy az összegyűjtött sütőolajat a benzinkúton leadhatják évközben, nyitvatartási időben bármikor, de a Szákom Kft. hulladékudvarán is leadható minden nap reggel 7 órától délután 5 óráig.

Ahol voltak kitéve konténerek, azok 10 méteres körzetében is voltak (lépcsőházak) elé is kitéve külön kis kupacok.

Szerencsére a legtöbben bezsákolva, összekötözve tette ki a számára feleslegessé vált holmikat, és jó volt látni azokat az embereket is, akik akár gyalog, bringával az általa veszélyes hulladéknak ítélt és összegyűjtött dolgokat adott időben a megfelelő gyűjtőpontra elcipelte.”-egy önkéntes, aki kerékpárral és gyalogosan teljesített szolgálatot.

                                                           Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi

Járőrszolgálat vezetősége