VISSZA A HÍREKHEZ

Kérdőíves vizsgálat eredménye
Helyszín: Százhalombatta, VSZK területe
Időpont: 2012. szeptember 08-09. Battai napok

 A két nap alatt 24 db kérdőívet töltöttek ki a Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat standjához érkezők.

A megkérdezettek életkora: 17-65 korig. Túlnyomó többségben a 25-45 év közöttiek voltak Ez azt jelenti, hogy ez a csoport a legérdeklődőbb és legfogékonyabb a tevékenységünkre. 

Egy kérdőív kitöltése átlagosan 5 percet vett igénybe, tehát a kérdések egyszerűek és jól megválaszolhatóak voltak.

Arra nem készült vizsgálat, hogy milyen arányban töltötte ki férfi, és milyen arányban nő. De emlékeink alapján, mindig párban érkeztek a kitöltők. A standhoz érkezőket a megjelenésünk, vagy a „kommandós” személyes ismeretsége vonzotta oda a látogatókat. Az érdeklődők a kérdőív hallatán, nem tiltakoztak, önként kitöltötték. 

A kérdőív 7 kérdést tartalmazott (lásd az elemzés mellékleteként lefűzött kitöltött kérdőíveket). A kérdésekből azt kívántuk megtudni, hogy mennyire tájékozottak a városlakók az egyesületről, mennyire ismerik a meghirdetett programjainkat, és szerintük a megjelenéseink kapnak-e elég nyilvánosságot a helyi médiumokban?! 

Nos, egyenként elemezve az alábbiak írhatók le. 

  1. Hallott már a hulladék-kommandóról?           22 igen, 2 nem

A 22 „igen”-nel válaszolók többsége a Facebook Internetes közösségi portálról és a városi újságból a Hirtükör közéleti lapból ismerik a „kommandót”, de van, aki csak az iskolában vagy a televízióból hallott rólunk, és volt olyan, aki a rendelőintézetben látta a kiállításunkat. 

  1. Tudja Ön, hogy milyen tevékenységet végez a civil szervezet? Ha tudja, kérjük, mondja el. 

2 kitöltő, aki nem ismeri szervezetünket, nem tudott válaszolni erre a kérdésre. A 22 kitöltött kérdőívre az alábbiakat írták: hulladékszedés, környezettudatos nevelés elősegítése, felvilágosítás, járőrözések, illegális lerakók felszámolása, preventív feladatok ellátása, társadalmi munka, önkéntesség, figyelemfelkeltő akciók szervezése, stb. Van aki, nagyobb bizalmat szavazva, azt írta: illegális hulladék begyűjtése ésbüntetése!   

Tehát a kulcsszavak használták, így feltételezhető, hogy azok, akik hallottak rólunk, azok tudják is, hogy milyen tevékenységet folytatunk. 

  1. Volt már Ön a kommandó valamelyik programján? (szemétszedés, előadás meghallgatása, stb.? 

14 kitöltő válaszolta, hogy NEM! A fennmaradó 10 kitöltő volt már szemétszedési akción, és két kitöltő volt már előadáson is. A 14 „nem”-mel válaszoló arra hivatkozott, hogy munkahelyi elfoglaltsága nem tette eddig lehetővé, hogy részt vegyen valamelyik programunkon. Vagy kevés szabadidővel rendelkeznek. De volt olyan, aki egy későbbi időpontra hivatkozva, be fogja pótolni ezt a fajta hiányosságát. Hát ebben mi is bízunk! (megjegyzésem) 

  1. Ön szerint a civil szervezet munkája kap megfelelő elismerést, kap megfelelő nyilvánosságot? 

18 kitöltő úgy érzi, NEM kap a civil szervezet elég nyilvánosságot, míg 6 kitöltő úgy érzi, hogy igen.  Volt, aki megjegyzésként hozzáfűzte, hogy az önkormányzat nagyobb elismerésben részesíthetné a szervezet munkáját, és több támogatást adhatna. 

  1. Ön szerint a civil szervezet munkája által, javult a városban élők környezettudatossága? 

18 kitöltő úgy ítéli meg, hogy IGEN, javult a városban élők környezettudatossága. 2-en azt gondolják, hogy nem, 4 kitöltő pedig nem tudta megítélni, csak bízni tudja, hogy javult. 

  1. Ön szívesen vállalna részt a civil szervezet munkájában? (szervezési feladatok, akción való részvétel, stb.) 

18 kitöltő segítene a szervezési feladatokban és a szemétgyűjtési akciókon. 1 kitöltő talán segítene. J 3 fő nem, mert nincs ideje, nem ér rá. 

  1. Ön szerint tisztább-e a város amióta a kommandó működik? 

2 kitöltő szerint nem, 1 nem tudja, 21 kitöltő határozottan állítja, hogy tisztább a város a működésünk óta! 

Összegzés: A kérdőív vizsgálata nem reprezentatív, mégis jó alapot képez arra, hogy tudjuk a „gyengeségeinket”. A megkérdezettek 75 %-a hallott már a szervezetről, ismeri a tevékenységünket, tisztábbnak látják a várost működésünk óta, részt vállalnának az akcióinkon, és ugyanezen % mondja azt, hogy szükséges a nagyobb nyilvánosság, megjelenés. 

Konzekvencia: Szükséges a megjelenésünk minden fórumon (írott, nyomtatott, elektronikus média megjelenés), továbbá akcióinkat jobban meg kell hirdetni, hogy azok is megismerjék a szervezetet és a munkánkat, akik eddig nem hallottak rólunk. 

Százhalombatta, 2012. december 30. 

Készítette: Kriszticsné Tápai Mónika


VISSZA A HÍREKHEZ