VISSZA A HÍREKHEZ

Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!

2014-11-08












Hogyan lehet hatékony házat építeni? Erre a kérdésre kereste a választ a százhalombattai Hulladékkommandó csapata november 08-án egy szakmai kirándulás keretein belül Budakeszin, Nagykovácsiban, Tatabányán és Budapesten.
A „Hatékony Ház Napok: Nyisson Ön is!” elnevezésű kampány projekt 2013 és 2015 között 10 európai országban valósul meg, amelynek idei őszi bemutatójára most került sor, a - projekt magyar partnere a - GreenDependent Intézet által.
A kampány célja, hogy kézzelfogható tapasztalatokat nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről mindenki számára. A projekt keretében új és felújított lakóházakat tekinthettünk meg, ilyenformán első kézből ismerhettük meg a hatékony épületek előnyeit, építésének körülményeit és a használattal kapcsolatos tapasztalatokat. Elsőként Budakeszin látogattuk meg a három kisgyermeket nevelő fiatal házaspárt, akik gondolkodásukban is a környezetvédelemre helyezik a hangsúlyt.
Az épületet 2012-13-ban építették és tavaly nyár végére készült el. Az építkezés során elsődleges szempont volt, hogy a ház,
amennyire az értelmes lehetőségek engedik, független legyen, legalábbis ennek lehetőségét kialakítsák, ill. az építkezés során elvégzett munkáknak és a felhasznált anyagoknak minél kisebb legyen az ÖKO lábnyoma. Az építkezés során igyekeztek az ÖKO passzív szemléletének megfelelően döntéseket hozni.
Végeredményben egy A+-os ház kerekedett ki a történetből, tömegkazános központi fűtéssel (napi/kétnapi egyszeri begyújtás, alkalmanként 15 kg fával a 100 nm fűtéséhez), helyi bio szennyvíztisztítóval, esővíz-felhasználással a házban.
Ezt követte Nagykovácsi, ahol egy prokoncept falazatú családi házzal, és a benne élő fiatal házaspárral találkozhattunk. A ház 3 gyermekre terveződött, amit 2011-ben zöldberuházás pályázat támogatásával sikerült megvalósítani. A házba nincs bevezetve a gáz, légfűtéses pellet-kandalló és napkollektor a ház teljes gépészete, hő visszanyerős szellőztetővel kombinálva.
Ezt követően talán a legérdekesebb házhoz érkeztünk Tatabányára. A város közepén, ugyanakkor csendes családi házas utcában találtuk magunkat. Egy 1970-es építésű házat építettek át, gyakorlatilag a főfalak megtartásával. Passzív ház szintű szerkezeti elemeket és minimalista gépészetet használtak, melynek célja volt a lakóterület maximalizálása, tágas tereket létrehozva.
Az épületet 2010-óta lakják, a kezdeti elektromos fűtés pontosan megmutatta a ház valós energiafogyasztását. Ennek megfelelően került kiépítésre előbb a hőszivattyús fűtés, majd a napelem-rendszer is. A ház jellegzetessége, 0 nm gépészet, újrahasznált bontott B38-as tégla, és kétszer 10 db napelem, ami nemcsak fedezi a család egész éves áramfogyasztását, de még visszatáplál a szolgáltató felé. A melegvíz kifogyhatatlan, padló és légfűtés biztosítja a meleget, fix nagy üvegfelületű ablakok mellett.
Utolsó állomásunkhoz érve, nulla CO2 budapesti irodát tekintettünk meg. Az épület több mint 80 éves, teljeskörű felújításon esett át, mely következtében H energetikai osztályból A+-os lett. A beruházás során nyílászárócsere történt, 20 cm-es grafitos polisztirolos szigetelést kapott, továbbá gépészetet tekintve felületfűtési rendszert, levegős hőszivattyút, napkollektort és kiépítésre került a hő visszanyerős szellőzés is.
A közel 10 órás szakmai úton mindenki elfáradt, de megérte. A civil szervezet tagjai folyamatosan képzik magukat, követik a legújabb uniós és hazai elvárásokat, hiszen a környezetvédelem egy olyan terület, ahol mindig vannak újabb és újabb ötletek, technológiák, ami nem csak bővíti a tudásunkat, de a magánéletünkben is hasznossá válhat. – vélekedik Tápai Mónika az egyesület elnöke. És külön köszönetét fejezte ki Vadovics Kristófnak a nagyszerű idegenvezetésért és a szakmai túra rugalmas megszervezéséért.