VISSZA A HÍREKHEZ

 Tanulmányi úton a Hulladékkommandó

Március 16-án a zöldszervezet néhány aktivistája látogatást tett a dorogi veszélyes hulladékégető üzemben.
A látogatás célja az volt, hogy megismerhessék a veszélyes hulladékok megsemmisítésének technológiáját. Az egyesületi tagok a veszélyes hulladékok begyűjtését, szállítását már ismerték, azonban az ártalmatlanítás technológiai folyamatát még nem.

Tápai Mónika az egyesület elnöke elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a civil szervezet tagjainak lehetőséget biztosítson a továbbfejlődésre. A tagok sorában sok a szakmabeli, de vannak olyanok, akik nagyon érdeklődőek, de sosem jutnának el a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek üzemi területeire, ezért saját maguk képzésének céljából újabb és újabb cégeket látogatnak meg. Ebben az évben a pusztazámori hulladéklerakót üzemeltető cégéhez is ellátogatnak.

A dorogi égetőüzem évente több ezer diáknak, szakmai partnernek és civil aktivistának mutatja be az Európában is egyedülálló technikával rendelkező üzemét. Az 1984-ben alakított üzemet a három ma is működő legnagyobb gyógyszeripari cég alapította. A 69 főt alkalmazó égetőüzem az egész ország területéről fogad – paszta, gáz, hordós, folyékony, szilárd- hulladékot. Égetési kapacitása 35 000 t/év, amelyből gőzturbinákon keresztül 300 000 GJ/év elektromos áram hasznosítható.

Hasznos tudással bővült a résztvevők köre, és ezúton is köszönik az üzemlátogatásának lehetőségét Róthnpé Csipke Zsuzsannának és munkatársainak.