VISSZA A HÍREKHEZ

Évzáró 2015-12-12

Környezeti nevelés, járőrözés, ÖKO tábor és tiltakozás! Ez jellemzi a jövő évi munkáját a hulladékkommandónak, hangzott el a szokásos év végi zárórendezvényen, amelyet a dunafüredi Kszellman Flóra Közösségi Házban tartottak december 12-én.
Civil szervezetünk a fennállása óta számos felkérésnek tett eleget. Különböző kollektívákkal, iskolai és egyesületi csoportokkal gyűjtöttünk hulladékot világnapokon, illetve minden évben koordinálunk egy-egy munkaközösség általi felkérést, így 2015-ben is.
Akcióinkban több mint 1500 embert mozgósítottunk a hét alatt. Az egyesület két éve vált külön a Faluvédő Egylettől, így már nem csak Százhalombattára fókuszálhatott a tevékenységünk, hanem különböző településeken is - együttműködési megállapodás keretein belül – járőröztünk, és próbáltuk felderíteni az illegális hulladékot elhelyezők kilétét. Az idei évben Vecsés Város Önkormányzatával történő megállapodás alapján segítettük megalakítani, és kinevelni a vecsési hulladékkommandót, akik 2016-ban már önállóan kezdik meg a tevékenységüket.
A felderítési akcióinkban több mint 300 eljárást kezdeményeztünk az eljáró hatóságoknál, amelyekből több esetben szabtak ki szabálysértési bírságot. Amire idén büszkék vagyunk, hogy kiadhattuk második környezetvédelmi témájú mesekönyvünket, amely országos szintű érdeklődésre tett szert.
Százhalombattai általános iskolákban folyamatosan tartunk környezetvédelmi előadásokat és segítjük a környezettudatos nevelést, akár közös gyűjtőakcióval, akár kézműves foglalkozásokkal. Az idei évben már óvodákban is tarthattunk előadásokat több alkalommal. A kommandó tagsága igyekszik a sok felkérésnek eleget tenni, de létszám korlátjaink miatt, nem tudunk mindent elvállalni, ezért folyamatos a tagfelvétel.
Keressük azokat a fiatalokat, idősebbeket, akik szívesen segítik a munkánkat, hiszen mindenki tud tenni valamit az egyesület életében.

Minden évben a tagságból kiválasztásra kerül 1 fő, aki elnyeri az év legjobbjának címét, 2015-ben Krisztics Csaba nyerte el, aki hét éve az alapítás óta segíti munkájával az egyesületet.
A jövő év sem marad munka nélkül. ÖKO tábort szervezünk, részt veszünk az E-ON Energiaközösségek versenyében, valamint minden erőnkkel azon leszünk, hogy a Százhalombattára tervezett gumifeldolgozó üzem megépülését megakadályozzuk. Szokásos járőrfeladatunkat sem hanyagoljuk, valamint az óvodai kupakgyűjtő versenyt koordináljuk.
A működésünkhöz szükséges anyagi forrásokat, tagdíjakból, vállalkozói támogatásokból és pályázatokból nyerjük. Ezúton is köszönjük mind azokat a lehetőségeket, amit kaptunk, akár felkérést, akár erkölcsi, vagy anyagi támogatást. Működésünkhöz továbbra is elengedetlenül szükséges az Önök szeretete és segítse.
Számos ötlettel teli csapatunk vár minden érdeklődőt, környezetéért tenni akarót, hiszen a célunk mindannyiunknak közösnek kell lennie. S végül engedjék meg, hogy a közelgő ünnep alkalmából; békés, meghitt, szeretetteljes karácsonyt és boldogabb új esztendőt kívánjuk minden városlakónak!


Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat vezetősége