VISSZA A HÍREKHEZ

Zöld konferencián a hulladékkommandó 2016-02-23

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szervezte hőbontásos hulladékhasznosítás a XXI. században című konferencián vett részt a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat február 23-án, Budapesten a Benczúr Hotelben. Az eseményen lehetőség nyílott a véleménycserére a környezetipar szereplői és az érintett civil szervezetek képviselői között.

Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításának aktuális kérdéseivel, a hulladék energetikai hasznosításának lehetőségével vezette fel az előadássorozatot. Olajos Péter a Körforgásos Gazdaság Alapítványtól a hulladékhasznosítás szerepéről beszélt a körforgásos gazdaságban, ahol a hangsúly nem a használati eszközök tulajdonlásán, hanem az általuk nyújtott szolgáltatásokon és a teljesítményen van. A körforgásos gazdaság kialakításával, jóval kevesebb nyersanyagra lenne szükség, mint korábban, hiszen a tudatos és intelligens termék- és folyamattervezésnek köszönhetően az újrahasznosítás szinte 100%-ban biztosítható és csak a gazdaság növekedéséből fakadó igényeket kell a nyersanyag kitermeléssel biztosítani.

Dr. Tarnai Richárd Pest megye Kormányhivatalának kormánybiztosa beszélt a kormányhivatalokban zajló munkafolyamatokról, kiemelve a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás folyamatait és azok határidejét. Elmondta, hogy külföldi befektetők azért szeretik hazánkat, mert az új egyablakos kormányhivatali rendszeren keresztül lerövidültek a határidők, így akár 21 napon belül engedélyhez jut az, aki minden jogszabályi előírásnak megfelel. Erről az a véleményünk, hogy a rövid határidő annak az eredménye, hogy más nyugati országokhoz képest kevesebb megfelelő szakembert, szakhatóságot vonnak be az eljárásba. Az sem mellékes, hogy csupán jogi alapon vizsgálják az engedélyezhetőséget. Azaz, ha a bemutatott papírok kielégítik az előírásokat, akkor kiadják az engedélyeket anélkül, hogy az igazolásokat minősítenék.

Hallhattunk előadást Andreas Feige, az ISCC System GmbH ügyvezető igazgatójától, az ISCC szabvány és a hulladékok hasznosításának fenntarthatósági követelményeiről,
majd Someus Edwardtól a modern pirolízis technológiák környezeti biztonságáról.

Számunkra az egyik legérdekesebb előadást dr. Futó Zoltán a Szent István Egyetem Pirolízis Tudásközpont dékán-helyettese tartotta, aki bemutatta a Pirolízis Tudásközpont tapasztalatait a hőbontásos technológiák környezeti hatásaival kapcsolatban. Prezentációjában kitért az (autó)gumi, a fanyesedék (biomassza), a PET palack, gumi granulátum, az ipari műanyag hulladék, a vegyes műanyagok, valamint a települési szilárd hulladékok szakaszos hőbontására, valamint arra, hogy adott végtermékek a bontás során milyen káros anyag tartalommal bírnak, és abból milyen százalékos arányban keletkezik rákkeltő, és egyéb egészségkárosító anyag.
Az előadásából egyértelműen kiderült, hogy a gumi pirolízálása, egy rendkívül kockázatos eljárás.

Dr. Palotás László, aki az elmúlt több mint 30 évben, a Taurus Gumiipari Vállalat egykori igazgatójaként, gumigyártással foglalkozott, elmondta, hogy az eljárás során keletkező kokszot, a gumi ipar nem tudja külön eljárás nélkül újrahasználni, ezért nem látja gazdaságosnak az eljárást. Ugyanilyen vélemény a szakma részéről is elhangzott, miszerint a keletkező pirolízis olaj fűtőértéke nem megfelelő, így a felvevő piaca sincs meg.

Varga Géza az OT Industries kiemelt üzletfejlesztési menedzsere a tavaly december 1-jén Százhalombattán is bemutatott előadása után megválaszolta a felmerülő kérdéseket a Homatech Recycling Zrt. W-technológiájára vonatkozóan. A százhalombattai Hulladékkommandó ismételten feltett néhány kérdést:

-    Ha az OT-I szerint a technológia általuk garantáltan biztonságos, akkor a százhalombattai testületnek miért nem azt mutatták be?
Válasz: később (sic!) bemutatták volna, ha közben nem vált volna okafogyottá.
-    Hogyan lehet 65%-os a CO2 megtakarítás, ha utána elégetik a végtermékeket?
Válasz: a tanúsítvány tartalmazza a végtermék elégetését is.
-    Miért nem mérnek dioxint?
Válasz: egy mérés (sic!) eredményét átadták, amely az engedélyezett határérték alatt volt.
Feige Úrtól kérdeztük:
-    Mihez képest 65 % a CO2 megtakarítás és hogyan lehet ugyanaz az eredmény a végtermék újbóli ipari hasznosítása vagy elégetése esetén is?
Válasz: nemzetközi előírások alapján történik az összehasonlítás. A második kérdésre nem válaszolt.

Az előadások és a kérdésekre adott válaszok alapján az a benyomásunk, hogy az anyagában történő újrahasznosítás helyett a (majdnem) megsemmisítést azért választják, mert ennek kapcsán lehet a termékdíj legnagyobb részét megkapni. Valószínűleg ez az egész feldolgozás lényege, hiszen továbbra sem kaptunk egyértelmű választ sem a végtermékek hasznosíthatóságáról, sem a keletkező káros anyagok sorsáról. Beszéltek ugyan szűrésről, de a kiválasztott anyagok sorsáról nem. Arról sem esik szó, hogy a későbbi égetés során hogyan védekezik a végfelhasználó, illetve tud-e egyáltalán a megsemmisítendő káros anyag tartalomról.
Magát a feldolgozást megpróbálják átpozícionálni energetikaiból környezetvédelmivé és a pirolízist átnevezni depolimerizáció-vá.
Az OT-I illetve a Homatech nem tudott minket megnyugtatni a technológia biztonságáról, sőt további kérdéseket vet fel az erőszakosságuk. Megalapozott szakmai érvek (mint pl. konkrét mérési eredmények) helyett erőszakosan nyomulnak, nem mondanak igazat, megpróbálják átnevezéssel terelni a figyelmet.
 
Személyes véleményem, hogy a konferencia az OT Industries és a Homatech Zrt. technológiájára épült. Azt gondolom, hogy a két cég a zöldszervezeteken és a hozzáértőkön keresztül igyekszik meggyőzni a társadalmat az általuk kifejlesztett gumihulladékok hasznosításának abszolút „környezetbarát” módszerére.  Az elhangzott kérdésekből, észrevételekből viszont azt is éreztem, hogy a szakmát képviselők hasonlóan hitetlenkednek, mint mi. Hogyan lehet energetikailag, gazdaságilag, egészségügyileg és környezetvédelmileg jó a beruházás, ha a technológia során keletkezett termékek és melléktermékek rákkeltőek, és a két cég által vállalt garanciákat Százhalombattán sem tudták megfelelő dokumentumokkal alátámasztani?!- Tápai Mónika.






A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szervezte hőbontásos hulladékhasznosítás a XXI. században című konferencián vett részt a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat február 23-án, Budapesten a Benczúr Hotelben. Az eseményen lehetőség nyílott a véleménycserére a környezetipar szereplői és az érintett civil szervezetek képviselői között.