VISSZA A HÍREKHEZ
Nyílt levél a Városvezetőinek!

Tisztelt Városvezetők!

Környezetvédelemmel foglalkozó egyesületünk naponta több tíz levelet kap a városban történő famészárlással kapcsolatban. A tavaly elkezdett és idén folytatott nyárfák kivágása több városlakóban kelt rosszérzést, mint ahogy civil szervezetünk tagságában is.

A városvezetése arra hivatkozva kezdte meg a mészárlást, hogy a nyárfa tömegesen okoz allergiát.

Szakemberek véleménye és az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapjáról szerzett információk alapján, a nyárfa szösze nem allergizál, nem okoz allergiás panaszokat (http://oki.antsz.hu/files/jelentesek/pollen_heti_jelentes_2012_19.pdf).
„Még mindig termésben van a nyárfa – vattás termése azonban nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök találhatók – ezek levegővel telt (tehát allergén fehérjéket nem tartamazó) sejtnyúlványok, melyek a termés szél által való elterjedését segítik elő.”
Ugyan itt ez olvasható:
"Egy lombköbméter levélfelület tavasztól őszig 440 gramm oxigént termel, 590 gramm széndioxidot dolgoz fel, és 4500 gramm szennyező anyagot szűr ki a levegőből"

Ezért érthetetlen számunkra, hogy öles méretű fákat halálra ítélnek értelmetlenül.
Kérjük a Városvezetőket, hozzák nyilvánosságra mindazon pulmonológiai és környezet-egészségügyi véleményeket, amik alapján a fákat kivágják, addig a mészárlást nem tudjuk elfogadhatónak tekinteni.

Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat vezetősége

VISSZA A HÍREKHEZ