VISSZA A HÍREKHEZ

Pestmegyei I. Éghajlatváltozási Konferencián  a Hulladékkommndó 2017-05-30

A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat is meghívást kapott a Pest Megyei I. Éghajlatváltozási Konferenciára, amely 2017.05.30-án Érden került megrendezésre. Az eseményen részt vettek a Katasztrófavédelem, Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Természetvédők Szövetsége, Pest Megyei Önkormányzat és a GreenDependent Intézet képviselői is.

Az együttműködés elsődleges célja a Pest Megyei Klímastratégia kidolgozása, amelyre márciusban létrehozták a Pest Megyei Éghajlatváltozási Platformot, valamint a klímastratégiát érintő ötletek és javaslatok összegyűjtése volt. A rendezvényen szakmai előadások keretén belül tárták fel a klímaváltozás okait, következményeit és lehetséges megoldásának, megelőzésének módszertanát.
A klímaváltozás Magyarországon is egyre intenzívebben fejti ki hatását, bizonyítják ezt a szélsőségesebb időjárási jelenségek, az eddig magyar területeken ritkán megjelenő tornádók egyre gyakoribb előfordulása is. "Ha a Földet egy almához hasonlítanánk, az a réteg, ahol a levegő van, vékonyabb, mint az alma héja. Csupán ez a hely alkalmas az életre, ezért kell megóvnunk és védenünk, önmagunktól is!"- emelte ki dr. Jánossy László a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet munkatársa
Dr. Pungor Szilvia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért felelős helyettes államtitkárság, Vízügyi és Természetvédelmi Végrehajtási Főosztályának osztályvezetője az év második felére tervezett önkormányzatoknak és civilnek szóló uniós pályázatokra hívta fel a figyelmet, amely a klímatudatosságot erősítő szemléletformálást célozza meg, s kérte, hogy éljenek a pályázat adta lehetőségekkel, amely segíti a közös munkát. A sokrétű előadások között a GreenDependent Intézet ügyvezetője Vadovics Kristóf is tartott előadást a háztartási energiaközösségek energia megtakarítási versenyéről, amely helyi kis közösségek energia fogyasztásának hatékonyságát mutatta be. Két évvel ezelőtt a százhalombattai zöld aktivisták csapata is jó eredménnyel segítette ezt a megmozdulást. A Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat a megyei projekt következő lépéseiben is részt vesz, annak érdekében, hogy a döntéshozók és a civil lakosság közötti párbeszéd egy közös cél érdekében sikeres legyen. Az esemény a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával az „Elindult a Pontibus” c. projekt keretében valósult meg.       

HírtükörOnline cikk...          
Több kép (Facebook)...  
HTJ