VISSZA A HÍREKHEZ

Civil kezdeményezésre lakossági fórum

A százhalombattai Faluvédő Egylet – Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálata és a Szákom Kft. lakossági fórumra invitálta a város lakosságát január 4-én. A fórum célja a civil szervezet a Csónakázó-tó fejlesztésére beadott pályázatának megismertetése volt a helyi – főként – a dunafüredi lakosokkal. 

Előzetesen már olvashattak arról, hogy a környezetvédelem iránt elhivatott önkéntesek számos akciót szerveztek a tavalyi év során, amelyet az idei évben is folytatni kívánnak, s emellett két pályázatra benyújtott programot szeretnének megvalósítani. Az egyik a lakótelep garázssora mögötti önkormányzati terület megtisztítása jórészt minisztériumi pénzből, a másik pedig a dunafüredi Csónakázó-tó zöldövezetének megújulásában való részvétel. Ez utóbbi projektre készült ötlettervét mutatták be a fórumon. A fórumon huszonöt fő érdeklődött a megvalósítandó program iránt, de Török Sándor és Kovács Lajos önkormányzati képviselők is jelen voltak. Az önkormányzat részéről is képviselték a tulajdonost, így közösen számos részletet és további jövőbeni terveket beszélhettek át. 

Az ÖKOTÁRS Alapítvány a Mol-lal együttműködve 2 fordulós pályázatot hirdetett tavaly év elején, közösségi funkciójú zöld területek létesítésére, fejlesztésére és rehabilitációjára.

Első lépésként a pályázóknak tervet kellett készíteniük, majd megküldeni a pályázat kiírójának. A civil szervezet elképzelése az első fordulón sikerrel járt, így a második fordulóra már a konkrétumokat kellett megküldeni január 7-ig. A közösségi tervben önkéntesek segítségével kell kialakítani, létrehozni a zöldövezetet, hogy az eredményként létrejövő köztér, ne csak az életminőséget javítsa, hanem a környezet használói magukénak érezzék a létrehozott területet, és azt nagyobb kedvvel használják és óvják. A tervek szerint több mint egymillió forintot kíván elnyerni a járőrszolgálat, melyből őshonos fák és cserjék beültetésével dúsítják a jelenlegi faállományt, illetve a kopár felületen újrafüvesítéssel, új köztéri faelemek (padok, asztalok és szemetes edények) készítésével és kihelyezésével bővítik. A kutyabarátoknak kutyagumi-gyűjtő edények kihelyezésével biztosítják a sokak számára bosszúságot okozó végtermékek tárolására alkalmas gyűjtőket, s hogy az odalátogatók komfortérzete nőjön, díszkút kiépítését is tervezi a szervezet.

A tó környékén élők örömmel fogadták a tervet és bíztatták a civil szervezetet a kezdeményezés megvalósításában. A lakók felajánlották a segítségüket és várják a felhívásokban közétett alkalmakat, hogy mikor milyen feladat ellátásra lehet jelentkezni.

A lakossági párbeszéden felmerült emberi illemhely kihelyezésére a jelenlévő önkormányzati alkalmazottak és képviselők megfontolásra javasolták a gondolatot, így elképzelhető lehet, hogy a jövőben ennek komfortosabb kialakítását is megoldja akár a terület tulajdonosa, akár az üzemeltetője.

A civil szervezet által beadott pályázat elbírálásáról február 16-án lesz eredményközlés. Amennyiben a beadott terv nem jár sikerrel, a civil szervezet más forrásból kívánja megvalósítani az elképzeléseket.

VISSZA A HÍREKHEZ