VISSZA A HÍREKHEZ

Megtisztul a garázssor mögötti terület 

A Faluvédő Egylet - Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálata 2010-ben pályázatot nyújtott be, az akkor még Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztériumhoz, amely a környezetvédelmi és vízügyi előirányzott keretösszegből, civil szervezeteknek pályázatot írt ki az illegális hulladéklerakók felszámolására. 

A pályázat célja a közterületen található illegálisan lerakott, elhagyott hulladék felszámolása volt, illetve a hulladékelhagyó magatartás jelenségének megváltoztatását, az ismétlődő lerakások megakadályozását célzó komplex programok támogatása volt. 

Az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázatok, ahol az illegális lerakók felszámolása érdekében a társadalmi szervezetek és a települési önkormányzat együttműködnek. Ezért az önkormányzat környezetvédelmi alapja biztosította a pályázathoz szükséges önrészt, azaz 750 e Ft-ot. Mind az önkormányzatnak, mind a civil szervezetnek közös elképzeléseként fogalmazódott meg, az Erkel Ferenc körúti garázssor mögötti terület hulladékoktól való megtisztítása. 

A pályázati felhívásra 71 db pályázat érkezett, melyből 48 részesült támogatásban, melyből 44 önkormányzati és csupán csak 4 társadalmi szervezet. A minisztérium által szétosztott 100 millió forintból, idén több mint 200 helyszínen történik meg tisztítási, fásítási program. 

A 2010 évi országos választás eredményeként a minisztérium nevét, szervezeti struktúráját megváltoztatták, a támogatási összeget, ezért csak 2010 év végével utalták át szervezetünk bankszámlájára.

A csúszások miatt így a kommandósok idén március 5-ével kezdik meg a hulladékmentesítési feladatokat.

A társadalmi szervezetet támogatja a Szákom Kft. is, így az elmúlt héten a garázssor mögötti területen feltáró utat alakított ki, ezzel is megkönnyítve a tisztításhoz szükséges gépi munkavégzést, gépi mozgást. 

Az akció példaértékű összefogás lehet, hiszen a szakemberek munkája mellett, a társadalmi szervezet önkéntesekkel, és a garázstulajdonosok bevonásával szeretné megvalósítani a programot, melyre közel 2,5 millió forint biztosított. 

A begyűjtött hulladékok elszállításában és ártalmatlanításában részt vesz a Szákom és a Dunarent Kft-t, míg az ártalmatlanításban a MOL Nyrt. területén található AECOM DB Magyarország Kft. is. 

A tisztítást folyamatosan végezzük, így a következő napokhoz lehet csatlakozni:

Március 5. (szombat) 10 óra
Március 7. (hétfő) 10 óra
Március 9. (szerda) 10 óra
Március 12. (szombat) 10 óra
Találkozás: a garázs sornál, a csőcsorda felöli hídnál.

VISSZA A HÍREKHEZ