VISSZA A HÍREKHEZ

TAKARÍTÁSI VILÁGNAP
 

A számtalan jeles napok között sokan nem is tudják, hogy a takarításnak is van világnapja! Még hozzá 17 évvel ezelőtt Ausztráliából indult, és az ENSZ Környezetvédelmi Programjában 1992-ben hirdette meg, hogy a szeptember 20-a utáni hétvége a takarítás világnapja. Sőt, az akkori jelszava: „Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon.” Azt hiszem ez most is nagyon aktuális. – vélekedett Kriszticsné Tápai Mónika, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat vezetője.

Mivel egyetlen konkrét dátumhoz sem kötődik e jeles nap, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat október 3-ára szervezte meg, az ez évi, harmadik tisztító akcióját. A megtisztítandó célterület a Dunafüredet és a lakótelepet átszelő ún. kiserdős rész, végig a Csónakházig, érintve, a fiatalok által közkedvelt szalonnázó helyet, a római kori fürdőromot.

Sajnos a nyár folyamán nem csak azt tapasztaltuk, hogy fiatalok járnak a várostól kieső területre „kikapcsolódni”, hanem az érintett muzeális értékű területen tüzet raktak. Ez nem csak az országos tűzgyújtási tilalom ellenére tett szabálysértés, hanem a Büntető Törvény Könyv szerint a kulturális javak megrongálása, ami háromtól akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Minden esetben a fiatalokat felszólítottuk a tiltott cselekvésre, ám nem tudtuk kiküszöbölni, hogy a „bulikból” ne maradjon ott szemét. A nyár folyamán toleránsak voltunk az elkövetőkkel szemben, beleértve a fiatalokat is. De ez nem marad így!
– tájékoztatott a szolgálat vezetője. 

A tisztító akcióra ezúttal is várják a környezetük tisztaságára fogékony fiatalokat, tenni akarókat. Az akcióra jelentkezni lehet szeptember 23-ig, a 06-30/712-9419, 06-30/387-5637 mobilszámokon. 

Természetesen a tisztításhoz szükséges védőeszközöket és zsákokat, ezúttal is a SZÁKOM Kft. biztosítja.

A nap végét – ahogy azt eddig is tették – bográcsban főtt melegétellel zárják, melynek házigazdája a Faluvédő Egylet tagjai lesznek. 

A tisztítási akció napján gyülekezés a Dunafüreden található benzinkút parkolójában reggel 9 órakor. A szokásos eligazítást követően az indulás várhatóan 10 óra.

VISSZA A HÍREKHEZ