Hírek

Hulladékcsökkentésre ösztönző előadások  2018.11.22-23.


Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül két településen is előadást tartott a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.

November 22-én az Eötvös József Művelődési Ház és Könyvtárban az ercsi általános iskola felső tagozataira járó diákok tudhatták meg, hogy miért fontos a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése és azok megelőzése, valamint mi a különbség az újrahasználat és az újrahasznosítás között. Az előadás végén pedig megtudhatták, hogy kik azok a PET kalózok, és miért jó önkéntesnek lenni egy-egy környezetvédelmi eseményen. Tápai Mónika az egyesület elnöke felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy bárki részt vehet a jövőben az egyesület által meghirdetett akciókon, amelynek nem titkolt szándéka az sem, hogy a felnövő generáció bevonásával változzon a településen élők szemlélet módja, és Ercsi lakossága felelősségteljesebben gondolkodjon a hulladék elhelyezéssel kapcsolatosan.Azt is elmondta, hogy jelenleg még tart az a fajta együttműködő munka az önkormányzattal, amelynek kiemelt célja a településen élők környezeti nevelése.

November 23-án a ráckeresztúri Mosoly Óvoda vezetőjének meghívására tett eleget a civil szervezet, ahol hasznos információkat kaphattak az óvodások az otthonukban keletkező zöldhulladékok elhelyezésének helyes módjáról. Megtanulták, hogy milyen növényi hulladékokat lehet komposztálni, a komposztálás folyamatában milyen élőlények vesznek részt, majd közösen avatták fel a raklapokból készült komposztkeretet. Tápai Mónika elmondta, hogy az interaktív oktatás mindig maradandóbb élményt és megalapozottabb tudást biztosít a kicsik számára, így mesékkel és játékkal erősítette a hasznos információkat bennük.
A civil szervezet tíz éves fennállása alatt számos gyermek- és tanintézményben vett részt különböző környezetvédelemmel kapcsolatos előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal, amelyre egyre nagyobb az igény nemcsak Százhalombattán, hanem a környező településeken is egyaránt.

HKTJ

Európai Hulladékcsökkentési Hétről:
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2009-ben indult, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az egyre több hulladékok mennyiségére. Az elmúlt 40 évben megduplázott a háztartási hulladékok mennyisége, amely évről-évre növekszik. Az idei év mottója: Méregtelenítsünk! A mottó is felhívja a figyelmet arra, hogy a minden napjainkban termelődő veszélyes hulladékok mennyire terhelik környezetünket, és annak milyen hatásai vannak az egészségünkre?!HKTJ

Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2018 ©