Hírek

Nyolcadszorra is Föld Órája!

Március 30-án immár nyolcadik alkalommal szervezete meg a nemzetközi Föld Órája akció százhalombattai eseményét a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat.

Az önkormányzat jóvoltából egy órára elsötétülhetett a város főtere, ahol a rendezvény hangulatát százhalombattai fiatalok tánccal és akusztikus zenével színesítették. Az esemény fővédnöke Százhalombatta polgármestere, Vezér Mihály Ph.D volt.
A Föld Órája mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a természeti energiák kimerülésére. Bár a fénylekapcsolás szimbolikus tett, az energiatakarékosságra és az életmódunk újragondolására buzdít, amely nemcsak az ökológiai lábnyomunk csökkentését szolgálhatja, hanem kímélheti a pénztárcánkat is.

 Újabb városlakók és fellépő csoportok csatlakoztak a városi kezdeményezésünkhöz, amely azt jelenti, hogy sokukhoz eljutott a nemzetközi esemény híre és valóban vannak, akik, ezen törekvéseket a gyakorlatban is alkalmazzák. Hiszem és bízok abban, hogy otthonaikban is sokan áramtalanították egy órára lakásaikat, ezzel is csatlakozva az eseményhez. Külön nagy öröm volt számunkra, hogy városunk környezetvédelmi tanácsnoka mellett a város polgármestere is megtisztelt jelenlétével.”- Tápai Mónika az egyesület elnök

Köszönjük mindenkinek, aki az eseményen részt vett, a CanticumNovum kórus tagjainak, a SZVISE B-Cool táncosainak, és Atlétikai szakosztályának, akik fejlámpás futást szerveztek az eseményre, valamint köszönjük Garamszegi Fanninak, akik immár sokadik alkalommal színesíti gitárjátékával az eseményt. A rendezvény résztvevői a Föld Órája eskütételével tettek fogadalmat, hogy a jövőben is vigyázni fognak a Föld kincseire, igyekeznek fenntarthatóan élni, valamint a jövőben is csatlakoznak a Föld Órája közösségéhez!


Hulladékkommandó Társadalmi JárőrszolgálatFöld órájáról:

A Föld órája akció az ausztrál WWF kezdeményezésére indult 2006-ban. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra, 2007-ben pedig egy óra alatt már 10,2%-kal csökkent a fogyasztás csak ebben a városban.
2007 óta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint 3,5 milliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát, több száz ország, és számos híresség áll ki a WWF klímavédelmi törekvései mellett. 2008 óta Magyarországon is lekapcsolunk.

2019. március 30-án helyi idő szerint 20:30-kor világszerte sötétségbe borultak a nagyvárosok és kis települések díszkivilágításai, és a világ lakosságának
egyharmada is kapcsolódott a Földhöz, hogy kifejezzék elkötelezettségüket bolygónk megóvása iránt. A lekapcsolás csak egy szimbólum: a WWF Föld Órája valódi üzenete az, hogy mindannyiunk felelőssége és érdeke, hogy elinduljunk a fenntarthatóság útján. A párizsi Eiffel-toronytól a New York-i Empire State Buildingen, a római Colosseumon és a Sydney-i Operaházon át a dubaji Burdzs Kalifáig az épületek és látványosságok ezreinek díszkivilágítása kapcsolt le március 30-án 20:30-kor ugyanazzal a céllal: felhívni a kormányok, vállalkozások és egyének figyelmét arra, hogy együtt tegyenek egy élhetőbb és fenntartható jövőért.
Idén is rengeteg ország vett részt az akcióban, hogy mindenkit cselekvésre buzdítsanak a helyi problémák megoldásáért. Az elmúlt évtizedben a Föld Órája mozgalom milliókat inspirált arra, hogy csatlakozzanak a különböző természetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos
kezdeményezésekhez. A WWF Nepál például hatezer környezetbarát LED-fényforrást osztott szét, és arra kérte a nepáli kormányt, hogy további 20 millió darabbal támogassa a lakosságot. Madagaszkáron – ahol az erdőirtás súlyos probléma a nagymértékű szénkitermelés miatt – a WWF arra buzdítja a helyieket, hogy ökokályhák használatával csökkentsék a szénhasználatukat, ezáltal az
erdőirtás mértékét is. Guatemalában az áradások, a vizek szennyezettsége és az aszályok jelentenek gondot, ezért itt a felelős vízhasználat került előtérbe, illetve a folyamatos vízellátást biztosító törvények bevezetésére szólította fel a kormányt a WWF. Indonéziában a WWF visszaerdősítési programjának keretében az ország 15 ezer régiójában 26000 mangrove fát ültettek, ezzel is támogatva a kormányt abban a vállalásában, hogy 2020-ra 26 százalékkal csökkentik az ország üvegházhatásúgáz-kibocsátását.
(www.foldoraja.hu)

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre.
A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm.
Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek.
A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem.
Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.
A jövőben is csatlakozom a Föld Órája közösségéhez.
Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem.
Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!
HKTJ

Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2018 ©