Hírek

Segítség az egészségügyi veszélyes hulladék elhelyezésében  2019.08.28

 
A
11/2017. (VI.12.) EMMI rendelet értelmében a lakosságnál keletkező injekciós tűk, injekciós fecskendőket, tűvel ellátott injekciós fecskendőket, infúziós szerelékeket a járó-, illetve a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónak (kórházak, rendelőintézetek) nyitvatartási időben - speciális gyűjtőhely kialakításával - biztosítania kell.

Az elmúlt hónapokban civil szervezetünk többször tapasztalta, hogy a városi lakossági szelektív hulladékgyűjtőkben egészségügyi veszélyes hulladékot helyeztek el. Úgy éreztük, hogy információhiányos ezen hulladékok  begyűjtésének mikéntje, ezért utána jártunk!

Első körben megkerestük az idevonatkozó jogszabályt, és kértük a Százhalom Egészségügyi Központ segítségét, hogy a korrekt lakossági tájékoztatás érdekében mutassák meg, hogy mi módon történik a fent említett veszélyesnek minősülő hulladékok visszagyűjtése. A rendelőintézet vezetősége készséggel állt rendelkezésünkre.

Nagy öröm volt számunkra, hogy látogatásunk során nemcsak azt láthattuk, hogy, milyen biztonsággal és megfelelő higiéniás környezetben történik a gyűjtés, hanem azt is megtudtuk, hogy a jogszabály – 2019 február - hatályba lépése előtt már 2018 augusztusa óta az intézmény lehetőséget biztosít a veszélyes hulladékok befogadására és ezt, egyre több városlakó ismeri is.

Mivel az injekciós tűk, injekciós fecskendők, tűvel ellátott injekciós fecskendők és az infúziós szerelékek szigorúan ellenőrzött körülmények között gyűjthetők, ezért az intézménybe érkezőktől azt kérik, hogy a veszélyes hulladék leadási szándékot a recepción jelezzék, és az arra kijelölt hulladékgazdálkodási felelős személy fog gondoskodni a hulladék megfelelő átvételéről és elhelyezéséről.

Ugyanezen jogszabály értelmében a lakosságnál keletkező lejárt felhasználhatósági idejű vagy más okból fel nem használt, vagy fel nem használható gyógyszerből származó hulladékokat fogyasztói csomagolással együtt a gyógyszertáraknak kell biztosítaniukaz átvételt.

Kérjük, gondolkodjanak felelősségteljesen és már a leadási pontig is biztonsággal szállítsák a leadandó egészségügyi veszélyes hulladékaikat.

Vigyázzanak embertársaikra, óvják a környezetet! NE helyezzék kommunális-, vagy a szelektív hulladékok közé!

HKTJ


HKTJ

Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2018 ©