Hírek

Erre is figyeljünk! 2020-04-20

Immár 4 hete tart a koronavírus miatti korlátozás és védekezés. Már sokat hallottuk a„Maradjon otthon!” és
„Vigyázzunk egymásra!” szlogeneket. Ki a saját varrott maszkjában, ki az egyszerhasználatos eszközeiben védekezik.
Mindenki igyekszik betartani a távolságokat és a korlátozás szabályait. Egy dologról azonban keveset hallottunk, és úgy érezzük ez a lakosság körében gondot jelent. Ezért szeretnénk segítséget nyújtani az elhasznált védőfelszerelések helyes hulladékkezelésében.

Az elhasznált védőfelszerelések veszélyes hulladéknak számítanak mindaddig, amíg nem tisztázott a vírus vagy egyéb fertőzöttség. Éppen ezért, azt úgy is kell kezelni. A városban járva-kelve nagyon sok eldobott használt gumikesztyűt és arcmaszkot lehet találni.  A bevásárlóközpontok előtt lévő köztéri kukákból szinte kifolynak a különböző kesztyűk és maszkok egy hétvégi napon.
Hogy mi a helyes elhelyezési módja, ha már nincs szükségünk rájuk, vagy újat veszünk elő? A szennyezett védőeszközökön akár  órákig, de akár napokig is jelen lehet a koronavírus.
Egyeztetve szakmai partnereinkkel álláspontunk az, hogy nejlonzacskóba zárva a napra vagy a szabadba kell kihelyezni egy-két napig, és utána a kommunálishulladékba tenni. A közszolgáltató a tavaszi időszakban leterheltebb, ezért előfordulhat, hogy több napig is kiürítettlen  marad egy-egy köztéri kuka. Igaz, a vírus lehet, hogy addigra elpusztul, de a látvány, lehangoló. Ezért kérjük, vigyék haza elhasznált védőeszközeiket és a fenti módon kezeljék.

Legyenek felelősségteljesebbek és figyeljenek jobban egymásra, hiszen a felelőtlenül eldobált eszközök, másokra nézve is veszélyt jelentenek!

Köszönjük!

HKTJ

Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2020 ©