ablak bezár

én és a víz…

Szeretem, tisztelem, félem és becsülöm a vizet.

A fővárosban születtem, édesapám zalai parasztlegény, édesanyám Erdélyből elszármazott, mai szóhasználattal élve polgári családból származott. Életemet ez a két táj, ez a két vidék határozta meg, megspékelve Debrecennel, hiszen anyai nagyszüleim ott telepedtek le. Ott nem igazán volt víz. Vagyis, de mégis. A Nagyerdő, a maga csónakázó tavával , ahol Nabakókám (Nagypapám) gyakran megcsónakáztatott és az egyetem, az előtte pompázó és esténként különböző színekkel kivilágított szökőkutjával…

Gyerekkorom nyarait  Zalában, Gutorföldén és az Egerszeg melletti Pózván töltöttem. Gutor maga volt a mennyország, tehenek, legeltetés, fejés, alig 5-6 évesen elletés…. csirkék, tyúkok, friss, meleg tojások. Habzó, tőgymeleg tej, tökös-mákos rétes, tejfölös prósza. Preis néni boltja. A kert alatt csordogáló patak. A félelmetes kishíd, amin Náprádfára lehetett átmenni. Mind, mint a múlt ködéből felsejlő emlékgömbök, melyek, mint a szappanbuborék, elsuhannak és kipukkannak. Egy marad meg, életem végéig, kristálytisztán és elmébe vésődően:

 

Édes, drága, tenyeres talpas zalai nagyanyám a pózvai elmeotthonban volt ápolónő. Imádtam körülötte sürgölődni, láb alatt lenni. Cserfes, koromfekete szemű kisgyermek voltam, akit mindig csúfoltak, hogy : „ olyan fekete a szemed, miért nem mosod meg???” hát én biza megmostam, a kórházi felújításhoz az udvaron heverő  szépséges fehér  oltott mésszel. Valaki szólt Róza mamának (Ő volt a nagymamám), hogy mi történt és ő a maga nem kicsi súlyával repült át értem az udvaron, hóna alá csapott, ütötte a fenekemet, szidott és veszekedett velemmiközben szaladt a kerti csaphoz és a folyó víz alá tartva – hiába üvöltöttem, hogy ez hideg ! - mosta ki a meszet a szememből. Lehettem vagy 3-4 éves, nem több.

Hát nekem alapvetően ezt jelenti a víz….A látásomat.

Úszni mai napig sem tudok, pedig 6 vagy 7 úszó tanfolyamra írattak be a szüleim. Mondtam, félem a vízet…Ennek ellenére  a víz nem ereszt, imádom a Duna partot de belefúlok a 100 cm-nél magasabb Balatonba. És imádattal nézem a sebes vízű erdélyi patakokat, folyókat. És vágyom, vágynám a tengert…

 

Hát ennyi. És ami miatt ezt csak ma írom le és küldöm el, mondhatni az utolsó pillanatban, az az, hogy ma voltam egy on-line foglalkozáson, ahol a téma a „Vad hullámok” volt és gondoltam, ezt még megvárom, hogy megmutassam.

 

papírra vetette:

Mihálka Klári

2021, április 11. napján, Szbattán

ablak bezár

ablak bezár