Hírek

Szakmai kiránduláson jártunk (2021.11.15.)

Egyesületünk néhány tagja szakmai látogatást tett a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben, az egyedülálló Köztisztasági múzeumban, valamint a Szemléletformáló és Újrahasználati Központban november 15-én.
Látogatásunk célja a hulladékgazdálkodás, valamint a hulladékkezelés területénegy szélesebb körű tájékozódás és tudás megszerzése volt.

Elsőként a hulladékhasznosító művet járhattuk be, ahol megtudtuk, hogy az egyetlen kommunális hulladéktüzelési erőműhazánkban. A létesítmény feladata pedig az, hogy termikusan ártalmatlanítsa a fővárosban keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát. Az alapgondolat, amely a főváros hulladékégetésére épült volna ki még 1904-ben megszületett. Azonban az igazi távlati megoldásra 1976-ban született döntés, amely állami nagyberuházásként valósult meg Rákospalotán.

A folyamatos változáshoz igazodva, a jelentősen szigorodó környezetvédelmi és energetikai követelményeknek megfelelően az évek alatt szükségessé vált a füstgáztisztító berendezések létesítése is, a kazánok felújítása mellett. A kezdeti kapacitás mára évi 420 ezer tonna kommunális hulladék termikus hasznosítását teszi lehetővé, amely 13 ezer lakás fűtéséhez szükséges gőzt, és 45 ezer lakás éves villamosenergiamennyiségét állítja elő.
A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű valamennyi paraméterében, emissziós értékeiben megfelel mind a hazai, mind az Európai Uniós környezetvédelmi előírásoknak, és jelentős szerepet tölt be a hulladék energetikai hasznosítása terén. Naponta 1500 tonna kommunális hulladék beérkezését fogadja és égeti 0-24 órában.

A Hulladékhasznosító Mű területén található Köztisztasági Múzeum 1985-ben, a BKM Nonprofit Zrt. FKF Divízióinak jogelődje, a Köztisztasági Hivatal megalapításának 90. évfordulóján nyílt meg a látogatók előtt.
A tárlat tematikáját és kiállítási anyagát tekintve egyedülálló az országban. A Köztisztasági Múzeumot azzal a szándékkal hozták létre, hogy megőrizzék a vállalat tulajdonában lévő régi célgépeket, illetve, hogy emléket állítsanak a vállalat és a szektor történetének. A múzeum tizenhat különböző célgépet (locsoló és mosó, seprő, hulladékgyűjtő, sószóró és ekéző célgépek) őriz az 1800-as évek végétől a 20. század végéig, amelyek többségébe be is ülhettünk.
Emellett a kiállítás foglalkozik a fővárosi köztisztaságügy rendkívül összetett és érdekes történetével is fotók, dokumentumok és egyéb tárgyak segítségével. Megtudhattuk, hogyan hatott a modernizálódó városi életmód és az ipar fejlődése a szemét összetételére és a rendszeres szemétszállítás területére, hogyan befolyásolta az automobil és a szilárd útburkolat megjelenése a köztisztasági gépek változását és a szemeteskosarak elterjedését.

Budapesten jelenleg 17 hulladékgyűjtő udvar működik, ahol a budapesti lakosság lakcímkártyával igazolva leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékát. Nyitvatartási időben minden hulladékfajtára egyenként 30 köbméteres robbanásbiztos kontérben helyezheti el a veszélyes és nem veszélyes, de speciális kezelést igénylő lakossági hulladékát.

Ezt követően a Szemléletformáló központban jártunk, ahol az egyesületünk „Örökség” című kiállítása is megtekinthető.
Az edukációs központ oktatótermei lehetőséget biztosítanak környezetvédelmi, szakmai konferenciák, interaktív órák megtartására. A központ területén elhelyezett interaktív installációk hasznos információkkal rendelkeznek, bemutatják a hulladékgazdálkodás, valamint a hulladékfeldolgozás legfontosabb állomásait.

Látogatásunk utolsó állomása az Újrahasználati központ volt, amelynek funkciója a még használható termékek gazdacseréje, azaz a még használható állapotban lévő tárgyak leadását követően, elkülönítik, raktározzák a további értékesítésig. Budapesti lakosok adhatnak le használható tárgykat, de vásárolni bárki vásárolhat a 100-os könyvektől a 10000 forintos ülőgarnitúráig, bútorig.
Az egész napos program rendkívül hasznos ismeretanyagot adott mindannyiunknak. A dorogi veszélyes hulladékégető után ez volt a második erőműi látogatásunk, a számos feldolgozó üzemek látogatása mellett. A jövőben tervezünk  még hasonló szakmai kirándulásokat, saját magunk fejlődése érdekében.
HKTJ


Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2021 ©