Hírek

Hulladékgyűjtő akciót hirdet a Hulladékkommandó

Hulladékgyűjtési akciót hirdet a százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat
2022. április 23-án 8 órára.

A tisztítóakció a város szívében található erdős részt érinti, ezért az érkezőket a Dunafüredi út folytatásába a fás ligetnél várjuk. Az eseményhez zsákokat és felnőtt méretű védőkesztyűket biztosítunk, ha valaki szeretné segíteni az egyesületet, úgy saját eszközt is hozhat magával.

Az akció a Föld Világnapjának alkalmából kerül megszervezésre, amely a 8-11 óráig tervezett.
Kérjük, az időjárásnak megfelelően öltözzenek, és ivóvizet mindenki hozzon magával! Bízunk abban, hogy az elmúlt időszak után többen kimozdulnak, és sok kisiskolásra, és idősebbre egyaránt számíthatunk.

Az elmúlt időszakban háttérbe szorult az ilyesfajta közösséget kovácsoló esemény minden téren.
A világjárvány minket is arra kényszerített, hogy minél kevesebb közösségi rendezvényt, eseményt szervezzünk. A pandémia alatt a működésünk nem állt le, de fontos tudni, hogy járőrtevékenységet már egyre kevesebbet végzünk. Ennek oka az, hogy központilag elkészült egy applikáció www.hulladekradar.hu, amit mindenki letölthet okostelefonjára, s azon keresztül jelezheti a pontos cím és fotók megadásával az általa megtalált illegális hulladék helyét, mennyiségét.

Ez számunkra jó, mert megkönnyíti önkéntes munkánkat azzal, hogy össztársadalmi odafigyelésre ad lehetőséget. Nyitottabb szemmel járhatnak a sétálók, túrázók, és azonnali visszajelzést kapnak a bejelentésre. A bejelentések adatai egy központi adatbázisba érkeznek, ahol a megadott helyadatok alapján először azonosításra kerül a terület tulajdonosa. Amennyiben önkormányzati tulajdonú területre vonatkozik a bejelentés, a területileg illetékes hulladékgazdálkodási hatóság automatikus értesítést kap róla, és a vonatkozó jogszabályi előírások figyelembevétele mellett, az ügy kivizsgálását követően gondoskodik a bejelentéssel érintett területek megtisztításáról. Amennyiben nem önkormányzati tulajdonú területre vonatkozik a bejelentés, hanem természetes személy vagy gazdasági társaság területe, felszólításra kerül az ingatlan tulajdonosa az illegálishulladéklerakat felszámolására. Ez az eljárás hosszabb időt vehet igénybe. A felületet az Innovációs és Technológia Minisztérium üzemelteti, így rögtön csatolva van a bejelentés egy kivizsgáló hatósághoz. Ezért javasoljuk, hogy mindenki éljen ezzel a lehetőséggel, hisz a lakókörnyezetünk, valamint az erdőink, vízpartjaink tisztasága egyformán fontos, hogy tiszta és hulladékmentes legyen!

Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat

Föld Világnapról bővebben:
A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja.A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben EvoMorales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Több információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_F%C3%B6ld_napja


Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2021 ©