VISSZA A HÍREKHEZ

Könyvbemutató

A Faluvédő Egylet és az alatta működő hulladék-kommandó Föld Világnap-i megemlékező műsorral egybekötött környezetvédelmi mesekönyv bemutatót tartott április 22-én a Hamvas Béla Könyvtár gyermekkönyvtárában. A könyvbemutatóra közel ötvenen érkeztek távolabbi településekről, mint például Hódmezővásárhely, Őrbottyán, Mátraszőlős vagy Jászberény. A két civil szervezetnek sikerült megmozgatnia nem csak a határon belül élő magyarokat, hanem Vajdaságból és Erdélyből is érkezett mese a felhívásra. A rendezvényen Pátkai Zsolt alpolgármester képviselte Százhalombatta önkormányzatát a városunkba érkező vendégek előtt, aki a gyermekre gondolván ajándékkal is kedveskedett. Képek a "GALÉRIA" menüpont alatt...

 A másfél órás rendezvényt Tóthné Kurán Julianna könyvtárigazgató nyitotta meg, majd gitár és furulyajátékot hallhattak az érdeklődők. Ezt követte egy kisfilm levetítése, melynek segítségével a globális felmelegedés, az üvegházhatások, illetve az ember időnként pazarló földi élete által okozott problémákra hívták fel a figyelmet.

 A könyvből egy-egy díjazott mesét is hallhattak, egy részüket a könyvtár mesemondójától,  Kovács Marianna előadásában, de két fiatal szerző is felolvasta saját munkáját.

 A beérkezett 45 meséből 41 került be a könyvbe, melyet százhalombattai gyermekek illusztráltak. A könyv támogatók segítségével, így csak 60 példányszámban jelenhetett meg. A két szervezet anyagi forrásokat keress, hogy további példányszámokat megjelentethessen, hiszen a fő cél az volt, hogy minél több százhalombattai gyermek könyvespolcán ott lehessen.  A zsűri 12 díjat osztott ki, még pedig az alábbiak szerint:

Környezet- és természetvédelmi kategóriában:

III. helyezett Meichl Ágnes (Budapest) – Zsuzska és a tündér című meséje, mely egy kislányról szól, aki a víz felhasználás takarékosságára hívja fel a figyelmet. 

II. helyezett Tóthné Kiskartali Judit (Andornaktálya) – Sárkánylány című meséje, a mese egy sárkánylány és egy ember fiú szerelméről szól. A fiú megtanította a sárkánylányt a természet szeretetére. S a mese végére a természetre nem figyelő sárkányból, takaros menyecske lesz.

I. helyezett Dr. Exner Veronika (Budapest) – Igazi kincs című meséje. Veronika meséje szintén a víz fontosságára hívja fel a figyelmet. Az ember hajlamos elvakulni az arany látványától, így tett mesehősünk is, aki azt kívánta, hogy a tó vize változzon arannyá, de akkor jött rá igazából, mi is az igazi kincs, amikor szomjúság gyötörte a növényeket, az állatokat és az embereket. Természetesen minden jó, ha a vége jó, mesék főhőse belátván rossz döntését, a tó medre ismét vízzel telt meg, de az arany eltűnt.

Szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás kategóriában:

III. helyezett Sztankó Ildikó (Szolnok) – Manómeséje, mely egy erdei manóról szól, aki folyton szemetet szed, így elnevezték Palack Ernőnek. Ernő szemétszedési akciójához további 3 erdei manó csatlakozott. A 4 manó szétosztotta egymás között a feladatot, s négy irányba mentek a világba, hogy megtisztítsák a szeméttől a Földet.

II. helyezett Bagó Brendon (Mátraszőlős) – Janika, a bátor kuka című meséje egy kis köztéri kukáról szól, akit csúfolni kezdenek a nagy szelektív hulladékgyűjtő edények. Majd a tisztaság tündére, Zsófia segítségével a kis kukának sikerül egy kis hőstett után elfogadtatnia magát a nagy szelektív hulladékgyűjtő edényekkel.

I. helyezett Kormos Norbert (Jászberény) – Egy szemeteskuka töprengései. Ez a mese nem ad sok magyarázatot, hiszen a címében is benne van. Egy szelektív hulladékgyűjtő edény sorsát mutatja be, melyet hallhattak a szerző előadásában.

 Különdíjat kapott:

Kormos Leila (Jászberény) – Ribizli és Szeder című meséje.

Leila meséje két jegesmedve kölyökről szól, akik mindent megtesz annak érdekében, hogy a játszó- és életterük a globális felmelegedés által ne kerüljön veszélybe.

 Ruff István Zalán (Dunaföldvár) - Holdviola megmenti az erdőt! című meséje.

Zalán meséjében Holdviola szembe száll a buta királlyal, aki az erdőt nem kímélve szemetet helyeztet el. Mikor Holdviola tenyerében a halott cinkével elmegy a királyhoz, hogy éreztesse tettének súlyát, a király fia szerelembe esik a határozott, ám kétségbe esett lányba. A király fia nagyon szégyellte apja tettét, és ellene fordul. Így lett, hogy a királyfiú és Holdviola egymásé lehettek, és együttes erővel tisztították meg az erdőt a kosztól.

Rába Ildikó Mariann (Békésszentandrás) – Erdei üzenet című meséje, mely egy mókus erdei élményét adja át üzenet formájában az embernek.

Simkurát Mihály (Őrbottyán) – Vörös Rózsa, Hóvirág, zöld Erdő című meséje, mely három testvérről szól, akiket apjuk a király, az ellenséges király hada elől egy csoda ital segítségével tűzzé, vízzé és földdé változtatott. Majd a természetkirály az elvarázsolt gyermekei segítségével megmenekül a gonosz trónfosztó király elől. A birodalmat megvédték, és a gonosz pedig  megkapta méltó büntetését.

Faluvédő Egylet különdíjasa: Mika Gabriella (Budapest) – Antigenezis című munkája, melyben az ember a saját halálát okozza, az emberiség elpusztulását jósolja meg, az ember gyarlósága és kapzsisága miatt.

A Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat különdíjasa: Az egyetlen százhalombattai szerző Pék Andrea. Meséjének címe: Húshagyó – vegamese –, melyben korunk egyik legnagyobb ökológiai problémájára az állattartás és a globális felmelegedés közötti összefüggésre kívánja felhívni a figyelmet.

 A díjazottaknak még egyszer gratulálunk!

 Támogatóinknak – GDF SUEZ Dunamenti Erőmű Zrt., ÖKO-Pannon Nonprofit Kft., Hotel Kapitány Sümeg, Battai Business Class, 1x1 Nyomda, Font-Press Kft., Mol Nyrt., továbbá Hamvas Béla Városi Könyvtár kollektívájának, Szula Zsuzsannának, Tápai Istvánnak, akik munkájukkal emelték a könyv színvonalát - és számos önkéntesünk segítségét köszönjük, akik részt vállaltak az esemény lebonyolításában, akár az állófogadás előkészítő munkájába, akár az egyéb technikai háttér biztosításával. 

Kiszticsné Tápai Mónika

Több kép a "GALÉRIA" menüpont alatt...

VISSZA A HÍREKHEZ


VISSZA

VISSZA

VISSZA