vissza

Parkrendezés támogatással

SDC18238A Dunamenti Erőmű egykori főbejáratával szembeni parkot hozták rendbe önkéntesek április 28-án délelőtt. Az akciót a „Matrica” Múzeum Baráti Köre, a Faluvédő Egylet Hulladékkommandó és a Szent László Cserkészcsapat szervezte.

A Dunamenti Erőmű Zrt. évek óta belső pályázatokkal támogatja a zöld területek megóvását. Ez azt jelenti, hogy munkavállalói ötlet alapján külső intézményi és civil szervezeteknek nyújt egymillió forintos segítséget egy-egy köztér megújításához. Ebből a forrásból valósult meg az üzem korábbi bejáratával szemben található, kissé elhanyagolt park rendbe tétele is.

A területen a Szákom kft. szakemberei kivágták az elburjánzott tujákat, kiszedték az egykori padok alapzatait, rendezték a terepet. A növényültetési akción részt vevő civilek Müller Krisztina kertépítő mérnök terveit valósították meg. Mivel a kiválasztott növények többnyire őshonosak, várostűrőek és könnyen kezelhetőek, a park gondozása viszonylag egyszerű lesz, fenntarthatósága pedig hosszú ideig biztosított.

A pályázatíró "Matrica" Múzeum – Múzeum Baráti Köre nevében dr. Vicze Magdolna igazgató elmondta, hogy a múzeumnak komplex feladata van. Azon túl, hogy a Régészeti Parkban őskori környezetrekonstrukció folyik, rendkívül fontosnak tartja, hogy a XXI. századi környezetbe is átültessék azt. Rendkívül szimpatikusnak tartja, hogy egy ipari létesítmény nemcsak reklámfogásként hangoztatja a környezetvédelmet, hanem hajlandó arra áldozni is. Bár a terület a Dunamenti Erőműé, de főként köztérként funkcionál.

Az akció során az önkéntesek a növényültetés mellett összeszedték a szemetet, felásták kigazolták az ágyásokat, és vizet hordtak a frissen ültetett növényekre a Barából. Az eszközök jó részét a múzeum ásatási szerszámai biztosították.

A jó hangulatú társadalmi munka eredménye szépen gondozott, kellemes park lett. A három pályázati pénzből vásárolt padot és a fákat a Szákom helyezi majd ki, mivel ezekhez gépi erőre is szükség lesz.

 
Generated by iWebAlbum
loading