Szakmai úton a Hulladékkommandó

November 11-én a civil szervezet önkéntesei szakmai úton vettek részt Devecserben. Az úti céljuk a használtcikk gyűjtők piacának megtekintése, és a legalizált „lomizók” kereskedelmének kiépített rendszerének megismerése volt.

A piac a vörös iszap által elöntött részektől több kilométerre helyezkedik el Sümeg irányában.

DSCN5643A devecseri „lomis” piac az ország legnagyobb használtcikk piaca, „a lomi fővárosa”, mely az elmúlt években nem csupán a környékről, hanem ország távolabbi pontjairól is vonzza a vásárlókat.

A „lomizás”, az ausztriai és németországi lomtalanításokból vagy bolhapiacokról DSCN5638származó használtcikkek kereskedelme, amely a kilencvenes évek elején indult be a településen. A kétszáz, többnyire roma család által űzött kereskedelem egészen 2008-ig a házak udvarán történt, ami hétvégéken igencsak megterhelte a város köztereit. 2008 elejétől az önkormányzat megtiltotta a használtcikkek működési engedély nélküli árusítását a városban, és a településtől három kilométerre található volt laktanya területén jelölt ki helyet az árusok számára.

DSCN5645A piac választéka rendkívül széles, elsősorban Ausztriából behozott szezonális sportszerekből (bicikli, síléc, stb.), háztartási gépekből, bútorból, híradástechnikai-, konyhai eszközökből (tányér, pohár, stb.), de találhatunk akár kazánt vagy alig használt téli gumiabroncsokat is. A kommandó tagjai már két évvel ezelőtt egy konferencián figyeltek fel arra a szervezetre, DSCN5668akik a guberáló „lomisok” tevékenységét felügyelhető rendszerbe fogta. A piacon kereskedők jó része tanfolyamot végzett - nem feltétlenül kisebbséghez tartozók -, így akár belföldön, akár külföldön is ismerik a használtcikkek közúton való szállítását, illetve a kereskedelemben történő kötelezettségeket.

DSCN5684Az önkéntesek megismerhették a piac üzemeltetésének különböző szempontjait, és tájékozódhattak a kereskedők személyes tapasztalatairól is. Az árusítók számára fontos, hogy a piacon jó minőségű árut értékesítsenek, és az is nagyon fontos, hogy kizárólag legális helyről beszerzett árukínálatuk legyen. Ha ezeket és még más szabályokat valaki nem tart beakkor a kiépített rendszer magától löki ki a kereskedelemből. DSCN5686Természetesen vannak köztük kevésbé kezelhetőbbek, de néhány kivételtől eltekintve a „lomisok” megbarátkoztak a piaccal, még akkor is, ha az nagyobb versenyt kényszerített rájuk, ugyanakkor mindenképpen kényelmesebbé tette a vásárlók dolgát.

A vörösiszap-katasztrófa miatt számos „lomis” család közvetlen károkat szenvedett, akik jó pár hónapig nem tudtak talpra állni, folytatni a korábban fő megélhetést jelentő bizniszt. Mára azonban nyoma sincs a katasztrófának, a fű zöld, talán csak a fák törzsén látszódik a méteres iszap nyoma.

DSCN5677A civil szervezet tevékenysége felkeltette a devecseri polgármester érdeklődését is, ezért a százhalombattai civil szervezet mintájára hasonló szervezetet szeretnének létrehozni, annak érdekében, hogy a jelenleg formális keretek között működő rend, a jövőben is fenntartható legyen. A Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat nyitott a megkeresésre, és decemberben újabb látogatást tesz Devecserben.

DSCN5660DSCN5648DSCN5667DSCN5689DSCN5674DSCN5650

DSCN5622November elején a százhalombattai szeméttelepen és hulladékudvaron is látogatást tettek, ahol a szelektív hulladékgyűjtés begyűjtési szakasza utáni fázisokat nézhették meg. Ezúton köszönjünk Valkai Györgynek és Almási Zoltánnak a szakmai látogatás lehetőségét.
Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat

vissza

loading