Hírek

A Hulladékkommandó idén is képviseltette magát a VI. PET KUPÁN.

Hogy mi az a PET KUPA?
Egy tíznapos Tiszát megtisztító összefogás, amelyen részt vesznek önkéntesek, civil- és környezetvédelmi szervezetek, családok gyakran háziállatokkal.
A folyó szennyeződésének közel 90%-a PET PALACK, amely főként az ukrán szakaszon kerül a Tiszába a szervezett hulladék- és szemétellszállítás hiánya miatt. Tavasszal a folyó áradásával egyfajta palackáradatként megindul a hulladék és ártereinkben lerakódik.
A PET KUPA különlegessége, hogy az ártérből begyűjtött PET palackból a résztvevő csapatok hajókat építenek, amelyeknek a vízi rendőrség ellenőrzi a biztonságosságát. Ezután több mint egy héten keresztül halad a rendezvény lefelé a folyón és palackgyűjtő versenyt rendeznek. Innen ered az elnevezés. A legtöbb hulladékot összegyűjtő csapat elnyeri a petből készült kupát. Az önkéntesek kenukon kísérik a hajókat. Az érintett települések lakóival közös programokat is szerveznek. Idén 21 hajó épült meg a 212 résztvevő álltal.
Ebből egy fő a hulladékkommandó önkéntese, akitől hajónapló formájában olvashatjuk a napi történéseket. Köszönjük Rosta Boglárka tagtársunknak, hogy ebben a nemes ügyben is képviseli szervezetünket.
HKTJ


PET KUPA-mint résztvevő
1.
A kupa teljes útvonala Szatmárcseke- Tiszamogyorós.
Nyíregyházához viszonylag közel, Jándon csatlakoztam a csapathoz.
A pihenőnapot, a hajóépítési és bontási napot leszámítva a fő napirendi pontok állandóak. Taposás, sátorbontás, evezés közben szemétszedés és este sátorállítás.Az előző napon összegyűjtött és bezsákolt szemetet reggel az önkéntesek kiborítják és szétválogatják. Ez közel 300 zsákot jelentett ma. Válogatás után jön a "futószalag". Vannak a lyukasztók, akik minden egyes palackot késsel kiszúrnak,majd hátrébb dobják a taposóknak. A taposók, miután a palackot a lehető legkisebb térfogatúra préselték, szintén hátrébb juttatják a hulladékot. A laposra taposott palackokat bigbag-ekbe pakolják, ami ha megtelik (kb 1 m3) cserélik. Ez naponta kb 4 órás program az önkéntesek számára, ma 15 m3 lett a végeredmény.
Ezt mutatja be a videó, a képen pedig az önkéntesek egy része látható. A szemét között elvétve találni különleges darabokat, pl locsolókanna, babafej, gumikacsa, bakancs..., ezek a PET múzeumba kerülnek. Általában amíg az önkéntesek taposnak, addig a PET hajók és legénységeik elindulnak a folyón és gyűjtik a szemetet. A program színesítése miatt, ami már hagyománnyá is vált, ma indulás előtt megtartották a hajók ügyességi, malőr versenyét. Ezután indult el a flotta. Az útirány: Jánd - Vásárosnamény(Gergelyugornya)
Ez a kupa alatt a legrövidebb táv, csupán 4 folyamkm, az első alkalom, hogy a több napon át estig tartó evezés után pihenjenek a csapatok.
Barátságos focimeccset szerveztek a helyi, vásárosnaményi diákok és a petesek között. A győztesnek járó kupát ,a találékony naményi szervezők, palackba zárták. (Látható a képen) Ez a mérkőzés is mutatja, hogy a PET kupa, nem csak szemétszedő akció, hanem közösségkovácsoló esemény is.

2.
Petákosztással indult a nap. A petákot a petbankárok készítik palackokból, ez egy fizetőeszköz a petkalózok között, szemétgyűjtéssel lehet hozzájutni. Egy palackkal teli zsák 10 petákot ér, ha a zsák taposott palackokkal van töltve (segítve ezzel az előző részben említett önkéntesek munkáját), akkor azért 30 petákot kapnak a kalózok. Az utolsó napon a legtöbb petákkal rendelkező csapat elnyeri a kupát. Vannak leleményes csapatok, akik petákért cserébe, szükség esetén, sört, süteményt adnak. A kereskedésnek szinte csak a képzelet szab határt.

Délelőtt megismertük Tákos és Csaroda kultúrájának apró részletét. Mind a két település templomának történetet meghallgattuk. Érdekesség, hogy Tákos templomát mezítlábas notredámnak és naptemplomnak is hívják. Előbbi az épület szerkezetét alkotó paticsfal elkészülési módja miatt, utóbbi elnevezését pedig azért kapta, mert a szűk ablakokon beszűrődő fény az aktuális csillagjegynek megfelelő plafonkazettát világítja meg. A plafont összesen 58 darab, erdélyi festő által díszített, egyedi kazetta alkotja.

Közönség elé tárták a pet kupa filmjét, ami a szennyezésről és a kupa kialakulásáról szól.


Az oldal tetejére
Hulladékkommandó 2018 ©